Ankerplaatsen Nederland

Op deze kaart vindt u een overzicht van de bekendste ankerplaatsen in Nederland met hun locatie op de kaart.

Ankerplaatsen per zeilgebied

Bent u op zoek naar ankerplaatsen in een specifiek zeilgebied? Klik op één van de onderstaande links:

Let op: deze ankerplaatsen zijn vermeld door zeilers op basis van hun ervaringen en zijn niet per definitie formeel aangewezen door lokale autoriteiten of door de Rijkswaterstaat. Raadpleeg daarom altijd de actuele kaarten en respecteer eventuele borden ter plaatse. 

Diepte: 2.5-3.5m
Beschut vooral bij (noord)oostelijke winden is deze ankerplaats bij Lelystad onder Flevo Marina een rustige plek, dichtbij een leuk strand en een café..
Diepte: 2.5-3.5m
Nabij de Lelystad haven kunt u ankeren in een beschutte kom. Deze ankerplek is goed beschut bij vrijwel alle windrichtingen.
Diepte: 1-1.8m
Een ruime plek om te ankeren dicht bij Amsterdam, nabij een haven. De ankerplaats Durgerdam is vrijwel ondiep, er is een klein strandje aan de oostkant.
Diepte: 1.5m
Nabij de havens van één van de mooiste steden aan het IJsselmeer, maar toch weg van de stadsdrukte: ankerplaats buitenhaven Hoorn is een unieke combinatie van rust, natuur en culturele belevenis. Men ligt hier lekker achter een anker in [...]
Diepte: 1.2-1.7m
Let op: er zijn scheepswrakken gemeld! Een feedback van onze bezoeker: “Behalve dat er nouwelijks plaats was, zou ik er ook niet een nacht durven liggen. Nare sfeer en echt een bende! Ik raad deze locatie dan ook echt af. Jammer, [...]
Diepte: 2.3-2.5m
Ankerplaats Pampushaven is een goed beschutte vluchthaven en ankerplek met veel ruimte en rust.
Diepte: 1.6-3m
Een ankerplaats in een vlucht-/werkhaven zonder voorzieningen Dit delen:Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw [...]

Hoe kies je een ankerplaats?

Bij het kiezen van een geschikte ankerplaats dient rekening te worden gehouden met de volgende factoren:

  • Beschutting
  • Het weer
  • Bodem
  • Diepte
  • Stroming, getij
  • Beschikbare ankergerei

Daarom zijn niet alle ankerplaatsen in diverse omstandigheden even goed. Bestudeer altijd weersverwachtingen voor de periode dat je achter een anker wilt doorbrengen. Kies bij voorkeur een plaats onder hogerwal waar het niet te diep is. Is je anker geschikt voor de type bodem? Is er sprake van getij? (dus veranderingen van diepte en stroming).

Maak dit overzicht nog beter!

Ziet u verouderde gegevens of onvolkomenheden in beschrijvingen? Heeft u een mooie foto die één van de pagina van ankerplaatsen zou kunnen verfraaien? Laat dat aan ons svp weten en stuur ons een bericht.

Mist u een ankerplaats in Nederland in dit overzicht en wilt u die toevoegen? Dat kan! Maak dan een account aan en u krijgt een mogelijkheid om nieuwe locaties toe te voegen. Dit geldt niet alleen voor ankerplaatsen, maar natuurlijk ook voor andere types locaties.

Close