Locaties

Stavoren

3.0
Adres:
Stavoren
Omschrijving:

Ooit een belangrijke handelsstad, speelde Stavoren een grote rol in de handel met de Oostzeelanden. Voornamelijk liep de graanimport uit het Oosten via deze stad en was Stavoren voor Holland van levensbelang. Ook is Stavoren bekend door zijn rol in de oorlogen tussen Holland en Friesland, waarbij de slag bij Stavoren – één van de bekendste gevechten was, waarna Friesland nog een lange tijd zelfstandigheid genoot.

Als sinds de 19de eeuw liep de handel in Stavoren achteruit, de zeebodem verzandde. Nu is Stavoren vooral in de zomer een levendige watersportoord met zijn zes havens die zeilers verschillende mogelijkheden bieden.

Stavoren is ook één van de poorten vanuit IJsselmeer naar de Friese meren. De Johan Frisosluis verbindt IJsselmeer met het Johan Frisokanaal die zeilers verder naar Fluessen en Hegemer Mar brengt.

Eén van de bezienswaardigheden in Stavoren is het Vrouwtje van Stavoren – een beeld en een sage over een rijke koopmansweduwe die nog steeds meer en meer rijk wou zijn en uiteindelijk toch in armoede belandde. Zij stuurde een schipper eropuit om een “kostbaarste bezit” voor haar te brengen. Toen de schipper een lading graan mee bracht, was ze er niet mee tevreden en liet ze de lading in de zee storten, waardoor de zee later verzandde.

Niet te missen:

  • Een selfie met het staandbeeld van het Vrouwtje van Stavoren
  • Terrasje pakken in de oude haven
  • Een leuk gesprek met andere watersporters in één van de vele havens
Categorieën:

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>

Send message to moderator

Close