Starten met zeilen

Nog nooit gezeild ?
Geen probleem. Je kunt kiezen voor meezeilen of voor een praktische zeilcursus.

Hieronder beschrijven we hoe je kunt starten met zeilen – hoe maak je kennis met zeilen, wat zijn je mogelijke vervolgstappen. In dit artikel leggen we onze focus voornamelijk op kajuitjachten en in beperkte mate behandelen wij de open boten.

Er zijn diverse soorten zeilboten – van grote charterboten tot een open Valk of een kleine Optimist voor kinderen.


Open boot

Starten met zeilen - ValkAls je klein wilt beginnen, dan kun je een les nemen op een open boot, bijvoorbeeld een Valk. Afhankelijk van de voorkennis en leersnelheid, kun je vaak na een dag of twee uitleg en oefening al zelfstandig het water op. Het is een kleine boot met helmstok, vaak ook zonder motor. Deze Valk is normaal gesproken geschikt voor 4 personen. Met een open boot kun je het beste op binnenwateren zeilen, zoals op grote plassen en meren, die zijn hiervoor uitstekend geschikt. Mocht je van minimalistisch kamperen houden, dan is het mogelijk op de boot te overnachten onder de dektent.

Kajuitjacht

Voor meer intense emoties, grote wateren, meer comfort en ook voor langere tochten boek je een les of gewoon een meezeiltocht op een kajuitjacht. Deze jachten kunnen in de grootte ook variëren. De meeste gangbare lengtes zijn van ongeveer 30 ft (9 meter) tot ongeveer 40 ft (12 meter). Met deze boten kun je al het IJsselmeer en de Waddenzee op.

Starten met zeilen - kajuitjachtDeze kajuitzeiljachten zijn geschikt voor 4 tot 8 personen en beschikken ook over zoveel slaapplaatsen, verdeeld over een aantal hutten. Verder zijn kajuitzeiljachten vaak vrij comfortabel uitgerust. Er is uiteraard een toilet aanwezig, meestal gecombineerd met een wasbak in een douchekabine, een (eet)tafel met banken voor voldoende zitruimte, een kookgelegenheid, koelkast, oven en afwasbak. Voor het navigeren is er meestal een speciale navigatietafel aanwezig. Gas, water en elektriciteit zijn er ook aanwezig (wel beperkt).

Een aantal foto’s van het interieur van een kajuitzeiljacht:

Kajuit Natte cel Kajuit Hut voor Hut achter


Een zeiltocht

Hoe ziet een gemiddelde dag tijdens een zeiltocht er eigenlijk uit ? Een voorbeeld: Als je lekker hebt geslapen op het kajuitzeiljacht, wordt je meestal wakker met het geluid van het kabbelende water tegen de boot. Even douchen, tandjes poetsen – de meeste jachthavens in Nederland hebben comfortabele en schone sanitairgebouwen, maar het kan natuurlijk ook op de boot. Koffie/thee zetten, gezellig met elkaar ontbijten in de kajuit en dan voorbereidingen treffen voor het vertrek. Tijdens de eerste dag wordt er kennis gemaakt met het zeiljacht, er wordt uiteraard aandacht gegeven aan de veiligheid. De dagroute wordt gepland rekening houdend met het weer, de windrichting, het doel en de wensen van het gezelschap.

Na het vaarklaar maken van de boot, gaan de landvasten los en gaat de boot eerst op de motor naar het ruime water waar de zeilen gehesen kunnen worden.
Zodra de zeilen gehesen zijn, kan de motor uit en kunnen we gaan genieten van het zeilen! Je zult waarschijnlijk een aantal taken als bemanningslid moeten uitvoeren op het zeiljacht – bijvoorbeeld met stootwillen en lijnen. Sturen is natuurlijk de meest interessante taak. 🙂 Onderweg leer je diverse zeilmanoeuvres, trucjes en nieuwe woorden.

Hoewel de dagindeling en de afstanden helemaal zelf te bepalen zijn, kun je circa 4-6 uur zeilen per dag verwachten plus een uurtje voor de lunch onderweg (op het water of ergens in een jachthaven). Met redelijke wind, vaart een kajuitzeiljacht 3-6 knopen (dit zijn dus nautische mijlen per uur). Afhankelijk van de windrichting en windsterkte vaar je per dag zo’n 15-30 mijl. Dit zou bijvoorbeeld een overtocht van Volendam naar Enkhuizen kunnen zijn of van Lemmer naar Hoorn.

Eenmaal afgemeerd in de haven van de bestemming, wordt de kajuitzeilboot nachtklaar gemaakt en kunnen de zeilers van het zonnetje (bij goed weer natuurlijk) genieten in de kuip met een aanlegbiertje in de hand. ‘s Avonds kun je in het dorp dineren of op het zeiljacht op je gemak tafelen en nagenieten van een heerlijke actieve dag op het water.


Wat neem ik mee ?

Afhankelijk van de tijd van het jaar, het weer en de type en duur van het zeiltocht zul je verschillende kleding mee willen nemen. Reken er op dat op het water het altijd kouder is dan op het land. Je doet er verstandig aan om je spullen in een opvouwbare tas mee te nemen. Een koffer van hard materiaal zul je niet gemakkelijk kwijt kunnen op een kajuitzeiljacht.
Hoewel er geen universele lijst bestaat van zaken die van belang zullen zijn tijdens een zeiltocht, volgt hieronder een overzicht van de meest nuttige dingen:

  • Zonnebril – Beter met polarisatieglazen. Het licht en de UV-straling worden door het water weerkaatst waardoor de ogen het moeilijker zullen hebben zonder bescherming.
  • Zonnebrandcrème – Minimaal factor 15. Op het water is de kans voor zonverbranding hoger dan op het land.
  • Lippenbalsem
  • Petje / muts – Afhankelijk van de tijd van het jaar.
  • Handschoenen – (sport- of zeilhandschoenen, met lange of korte vingers). Deze voorkomen brandwonden indien er een lijn door je handen slipt.
  • Slaapzak – Dit is verreweg de meest handige optie voor het slapen.
  • Schoenen – Met een lichte niet-afgevende zool, het liefst met anti-slip profiel.
  • Pillen tegen zeeziekte – (voor degene die hiervoor gevoelig zijn)
  • Fototoestel – Voor al je mooie foto’s vanaf het water

Als het koud is of als het regent, is het verstandig om een zeilpak aan te hebben. Je blijft dan namelijk warm en droog wat van groot belang is voor een plezierige tocht. Een zeilpak kun je kopen of huren. De meeste kantoren die de zeiljachten verhuren zullen je ook een zeilpak verhuren.


Hoe verder ?

Heb je genoten van je eerste zeilavontuur en wil je verder zeilen? Hier zijn enkele mogelijkheden:

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>
Close