Zeilgebieden Nederland

Hieronder een overzicht van de de zeilgebieden Nederland die onder de kajuitjachtzeilers het meest geliefd zijn:

Zeilgebieden NederlandJsselmeer / Markermeer

Dit is waarschijnlijk het populairste zeilgebied in Nederland omdat er geen (aanzienlijke) stromingen en waterverval zijn en omdat er veel pittoreske havensteden aan het IJsselmeer liggen – Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Urk, Medemblik, Lemmer enz. Anderzijds is er veel ruimte om lekker te zeilen. Al met al is dit een mooie zeilgebied voor de zeiltochten vooral bij goed weer.

Zeeland

Hier vindt men getijden, stromen (Oosterschelde), ondiepten en drukke verkeer van Westerschelde die het gebied interessant maken voor avontuurlijke zeilers, maar er zijn ook wat rustigere plekken in afgesloten zeearmen. Zeehonden en bruinvissen worden hier regelmatig gespot. Grevelingen heeft de reputatie van een heel kindervriendelijk zeilgebied met veel eilandjes en baaitjes en helder zwemwater.

Waddenzee

Een mooi natuurgebied met zeehonden, droogvallende schepen en wadlopen. Uitdagende wateren die goede navigatie vereisen en kennis van de omgeving. Er moet rekening gehouden worden met veel ondieptes, vaak nauwe vaargeulen en sterke stroming. Een goede voorbereiding en zeilervaring op stromend water is dus een must.

Friese meren

Vooral jachten met kleine diepgang profiteren van dit zeilgebied doordat er veel ondiepe plekken zijn. Deze zeilgebied is met name geschikt voor zeiltochten door diverse meren en kanalen van Friesland, het bezoeken van pittoreske stadjes en dorpjes, er zijn diverse bezienswaardigheden.

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>
Close